De invloed van technologie op onze vrije tijd
Vrije tijd kan op elke gewenste manier worden doorgebracht, en met de verbazingwekkende technologische vooruitgang van de vorige eeuw kan bijna elke activiteit die je maar kunt bedenken in werkelijkheid worden omgezet. Als we naar het grotere geheel kijken, zijn bijna alle aspecten van ons leven tegenwoordig op de een of andere manier met technologie verbonden.
Iedereen heeft tegenwoordig meerdere gadgets
Computers, TV-toestellen en mobiele telefoons zijn nu in elk huishouden aanwezig, zodat ook de apparatuur die mensen gebruiken voor recreatieve activiteiten is veranderd. Ongeacht of we ze voor werkgerelateerde of recreatieve activiteiten gebruiken, de invloed van technologie op de manier waarop onze dagen zich ontvouwen, kan niet worden genegeerd. Er zijn vrijetijdsactiviteiten die nu kunnen worden gedaan terwijl je thuis op de bank zit, zoals gokken, dat nu online beschikbaar is vanaf elke desktop of mobiel apparaat. je kunt zelfs thuis op je pc een spel beginnen, het pauzeren en dan onderweg op je mobiele telefoon verder gaan waar je gebleven was. Is dat niet verbazingwekkend?
Het gaat niet meer weg
De industriële revolutie en de komst van het internet in het begin van de jaren ’90 hebben een enorme technologische boom teweeggebracht die tot op de dag van vandaag voortduurt, en er worden nog elke dag verbeteringen aangebracht, verbeteringen die de manier veranderen waarop wij onze favoriete recreatieve activiteiten beleven.
De consensus onder de bevolking is dat de technologie de kwaliteit van de vrijetijdsbesteding heeft verbeterd, omdat zij mensen in staat heeft gesteld sneller te communiceren, gemakkelijker verbinding te maken met afgelegen gebieden en allerlei nieuwe apparatuur met zich mee heeft gebracht die mensen gebruiken voor leuke activiteiten, zoals spelconsoles, fitnessapparaten, virtual reality headsets, enzovoort.Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de recreatieve activiteiten buitenshuis. Activiteiten zoals wandelen, kamperen, surfen, skiën en andere zijn op een positieve manier enorm beïnvloed door technologie.
Zowel voor- als nadelen
Technologie heeft recreatieve openluchtactiviteiten zoals wandelen, mountainbiken, skiën, surfen en kamperen getransformeerd, en wel op verschillende gebieden: toegang en vervoer, veiligheid, informatie en communicatie. Nieuwe uitrusting zoals signalisatietoestellen en beschermingsuitrusting dragen zeker bij tot de verbetering van deze openluchtactiviteiten. Ook reisapps zoals Google Maps, HereWeGo Maps en MapFactor, die basisnavigatie, gps-functies en afslag-voor-afslag aanwijzingen bieden, helpen zelfs de meest niet-ingewijde reiziger. Er zijn ook handige apps die je kunt gebruiken in geval van nood, zoals SirenGPS, Disaster Alert en andere.
Niet alleen slechte zaken
Bovendien is het dankzij het internet voor mensen gemakkelijker geworden om informatie te vinden over wandelpaden, ruiterpaden, campings en andere recreatieve activiteiten in andere steden of staten dan die waar ze wonen, en hun volgende vakantie vanuit het comfort van hun huis te boeken.
De uitrusting voor veel recreatieve activiteiten is ook verbeterd dankzij de technologische vooruitgang. Technologie heeft het in feite beter gemaakt en op de normen van vandaag gebracht, zodat het veilig kan worden gebruikt. We hebben het over uitrusting zoals ATV’s, sneeuwscooters, boten, jetski’s enzovoort.Zelfs extreme sporten die zeker gevaarlijk zijn maar velen aanspreken vanwege hun avontuurlijke gehalte, zijn nu veiliger om te beoefenen en meer aangepast dankzij de technologie.
We hebben het hier over activiteiten zoals boogschieten, parachutespringen, scubaduiken, skydiven, skateboarden, bungeejumpen, off-road rijden, en jagen. Skateboarders en snowboarders, bijvoorbeeld, kunnen nu hun rotaties in de lucht duidelijker zien dankzij high-definition video, waardoor ze hun technieken kunnen aanpassen en verbeteren en nieuwe bewegingen kunnen leren.
De technologie heeft deze sporten niet alleen veiliger gemaakt dankzij betere pakken en uitrusting, maar heeft de atleten ook in staat gesteld om in een nooit eerder voor mogelijk gehouden tempo te vliegen – denk maar aan de supersonische vrije val van Felix Baumgartner vanuit de ruimte.